Według serwisów informacyjnych, Milei opublikował wiadomość na platformie mediów społecznościowych X w piątek wieczorem, chwaląc „prywatny projekt” mający na celu „stymulowanie wzrostu argentyńskiej gospodarki poprzez finansowanie małych firm i argentyńskich przedsiębiorców”.

“Świat chce inwestować w Argentynie. $LIBRA” - napisano w poście, wymieniając kryptowalutę wraz ze stroną internetową projektu.

Kilka godzin później Milei usunął wiadomość, mówiąc: „Nie znałem szczegółów projektu i po zapoznaniu się z nim postanowiłem nie kontynuować jego promocji”.

Dodał, że „oczywiście nie ma żadnego związku” z „rzekomą prywatną firmą”.

Argentyńscy ekonomiści i specjaliści od kryptowalut, wtórowali opozycyjnym politykom, w krytyce Milei stwierdzając, że cyfrowe aktywa mogą być oszustwem lub schematem piramidy finansowej.

Obserwatorzy branży nazwali tę operację „rug pull” - oszustwem, w którym deweloperzy publikują/promują token kryptograficzny, przyciągają inwestorów, a następnie szybko wypłacają [ich] pieniądze.

Takiego samego przekrętu, chociaż zarabiając wielokrotnie więcej dokonali dopiero co ludzie z otoczenia Trumpa na walutach $TRUMP i $MELANIA.

• Shaper@lemm.ee
    link
    fedilink
    arrow-up
    10
    ·
    5 days ago

Im from Argentina. Cant understand the language but it’s nice to see this news going round the world. Far right neoliberal hypercapitalists need to be stopped at a global scale, it’s obvious they all operate under the same logic, even though they disguise under different narratives.

• harc@szmer.infoOP
      link
      fedilink
      English
      arrow-up
      6
      ·
      4 days ago

Thats the spirit in which this was posted here. Keep up the fight!

• scarbeque@szmer.info
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    4 days ago

Słyszałem od kuzyna korwinisty, że Milei chce (a może już to robi) gromadzić rezerwy walutowe Argentyny w kryptowalutach. I, że Menzen chce oczywiście robić to samo w Polsce.

• Wyrak@szmer.info
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    4 days ago

Zastanawiałem się, czy to była akcja z wyrachowania i Millei świadomie napędził ofiary oszustom? Czy może skutek jego naiwnych liberariańskich poglądów na wolny rynek i pieniądz. Obawiam się, że to drugie.

• lemmur@szmer.info
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        3 days ago

Z tego co słyszałem o Milei, to jest to taki polski Korwin, którym absurdalnie wręcz łatwo manipulować, jeżeli się wie na jakich strunach zagrać.

• scarbeque@szmer.info
          link
          fedilink
          arrow-up
          1
          ·
          3 days ago

No taki wniosek wypływał z materiału Działu Zagranicznego na temat Milei’ego. Że jest tylko figurantem a decyzje podejmują osoby z jego otoczenia.